Disa kanë zgjedhur të mos kenë fëmijë, të tjerët nuk munden ose i kanë humbur ata: ato kanë vendosur të flasin hapur për historitë e tyre.

Denise Felkin, 51 vjeçe

Unë u rrita në një familje me një prind: nëna ime rriti katër vajza vetë. E pashë betejën e saj dhe që nga mosha e hershme e dija se nuk doja ta bëja këtë. Unë jam përballur me kritika, më kanë quajtur një fanatike shterpë dhe madje kishte njerëz të më thoshin se unë kurrë nuk do ta kuptojë se çfarë është dashuria deri sa të mos bëja një fëmijë. Doja të sfidoja stereotipat negative: të tregoja se gratë pa fëmijë nuk janë egoiste, gjysmë-gra, zonja të çmendura, mace ose të shterura, kështu që e kam konceptuar idenë e fotografimit sa më shumë që të jetë e mundur. Kam fotografuar 50 gra kur ato ishin në pozicionin e fetusit në shtratin e tyre, kështu që imazhet përcjellin idenë e fëmijës së palindur.Para fotografisë, më duhej të bëja testin e shtatzënisë. Kam përjetuar një ndjenjë të tmerrit, e ndjekur nga lehtësimi kur rezultati dilte negative, transmeton Klan Kosova.

Mel Kalay, 45 vjeçe

Më duket e çuditshme që të kesh fëmijë është diçka e pritshme. Për mua, gjithmonë ka pasur gjëra shumë më të rëndësishme për të bërë. Unë vetëm mendova, nëse ndodh, ndodh, dhe nëse jo, le të mos ndodh. Gjithashtu, marrëdhënia ime më e gjatë ishte vetëm tre vjet e gjysmë; në atë kohë ne diskutuam nëse mund të kemi fëmijë, por pastaj, si 28 vjeçe, morëm një qen dhe unë u kënaqa me këtë. Unë jam në të 40-at tani, në atë moshë kur burrat ndonjëherë mendojnë se, nëse nuk keni fëmijë, jeni të dëshpëruar dhe ata janë të frikësuar se ju vraponi vetëm pas spermës së tyre. Mendoj se është e shëndetshme që gratë të dinë se kanë një zgjedhje, dhe është më se e mirë të zgjedhim që të mos kemi fëmijë. Nuk dua të mbaj mend: jam shumë e lumtur, transmeton Klan Kosova.

Susanna Scouller, 50 vjeçe

Një gjë që unë kam vënë re është se vajzat dhe gratë shpesh flasin për “fëmijët e mi”, me siguri se ata do të lindin një fëmijë një ditë. Gjithmonë më është dukur interesante që gratë e bëjnë këtë supozim, sepse unë kurrë nuk e kam bërë – kurrë nuk kam ndjerë një dëshirë të madhe për të pasur fëmijë. Unë nuk kam fëmijë për shkak të një sërë faktorësh,jo vetëm për një.
Mua më mungonin dy gjëra: takimi me partnerin e duhur në një moshë kur mund të kisha fëmijë, dhe një siguri se kjo ishte ajo që dëshiroja të bëja. Nëse nuk i keni rrethanat e duhura apo një dëshirë të zjarrtë, kjo është një ndërmarrje e madhe për dikë që nuk është i sigurt. Tani, kam atë që dua: një punë që më përmbush, dhe një partner të cilin e dua, dhe që nuk është kurrë i dëshpëruar për fëmijë, transmeton Klan Kosova.