Keni shikuar ndonjëherë instruksionet në pako të ilaçeve, ku thuhet se nuk duhet të konsumohen me grejpfrut?

Të paktën 53 medikamente mund të humbin efektivitetin nga ky frut dhe personat që përdorin ilaçe të caktuara duhet të kenë kujdes të shtuar kur vendosin ta konsumojnë grejpfrutin.

Ky frut përmban një përbërës që ndërvepron me një enzimë në zorrën e vogël, e cila është përgjegjëse për shpërbërjen e afërsisht gjysmës së medikamenteve.

Si rezultat, grejpfruti mund t’i bëjë medikamentet shumë të forta apo t’i dobësojë ato duke ndikuar në mënyrën se si trupi i absorbon ato.

Grapefruit contains a compound which can stop the body absorbing enough of a medication or slow down the process so the drug stays in the bloodstream for too long, producing the effects of a higher dose and potentially causing side effects, Emma Hammett says

Më poshtë gjeni medikamentet që nuk duhet t’i konsumoni me grejpfrut.

Ilaçet kundër kancerit
Crizotinib, Dasatinib, Erlotinib, Everolimus, Lapatinib, Nilotinib, Pazopanib, Sunitinib, Vandetanib, Vemurafenib

Ilaçet për trajtimin e infeksioneve
Erythromycin, Halofantrine, Maraviroc, Primaquine, Quinine, Rilpivirine

Statinët
Atorvastatin, Lovastatin, Simvastatin

Ilaçet për zemër/enë të gjakut
Amiodarone, Apixaban, Clopidogrel, Dronedarone, Eplerenone, Felodipine, Nifedipine, Quinidine, Rivaroxaban, Ticagrelor

Ilaçet për ankth dhe sistemin nervor
Oral alfentanil, Buspirone, Dextromethorphan, Oral fentanyl, Oral ketamine, Lurasidone, Oxycodone, Pimozide, Quetiapine, Triazolam, Ziprasidone

Ilaçet për marramendje/të vjella
Domperidone

Imunosupresantët
Cyclosporine, Everolimus, Sirolimus, Tacrolimus

Medikamentet për traktin urinar
Darifenacin, Fesoterodine, Solifenain, Silodosin, Tamsulosin

Viagra