Një hulumtim i bërë kohëve të fundit konfirmoi se njerëzit që rriten me libra në shtëpi kanë tendencë të kenë kuptim më të lartë të leximit dhe aftësi më të mira matematikore dhe digjitale të komunikimit, transmeton Klan Kosova.

Shumë njerëz ndihen fajtorë sepse kanë zakon të mbledhin libra por asnjëherë nuk i lexojnë ato.

“Një numër i madh i provave mbështesin grindjen e teorisë së kulturës akademike që futja e fëmijëve në mjedise të orientuara drejt librit ndikon në arritjet e tyre të mëvonshme arsimore, arritjen dhe qëndrimin në profesion”, tha hulumtimi.

Sipas ekipit hulumtues të udhëhequr nga pedagogia e sociologjisë së lartë, Joanna Sikora nga Australian National University, ata që kishin rreth 80 libra në shtëpi, kishin tendencë për të pasur rezultate mesatare për shkrim-lexim e definuar si “aftësia për të lexuar në mënyrë efektive për të marrë pjesë në shoqëri për të arritur qëllime personale”.

Nga ana tjetër, zotërimi i më pak se 80 librave u shoqërua me shkathtësi nën mesatare. Hulumtimi arriti në përfundimin se shkrim-leximi vazhdoi të përmirësohej pasi numri i librave u rrit në rreth 350.