Krijimi i një komisioni të veçantë me pjesëmarrje ndërkombëtare për të hetuar avancimet e profesorëve të Fakultetit të Inxhinierisë Mekanike si dhe heqja e titullit të profesorit të rregullt të këtyre profesorëve për shkak të praktikës jo etike ishin dy kërkesat kryesore që ORCKA dhe ADMOVERE i drejtuan sot rektorit të UP-së Marjan Dema.

Në të kundërtën paralajmëruan protesta. Në një konferencë për media, përfaqësues të organizatave përkatëse kërkuan po ashtu adresimin e gjetjeve të komisionit me pjesëmarrje ndërkombëtare, nga ana e Rektoratit në Këshillin e Etikës.

Rron Gjinovci nga ORCA tha se pavarësisht se u kanë dërguar senatorëve vlerësimin për punimet e këtyre kandidatëve nga FIM dhe bërjes publike gjetjet e analizës së ORCA-a, të njëjtit janë avancuar nga profesorë të asocuar në profesorë të rregullt.

Edhe Shkëlzen Gashi nga ADMOVERE tha se nga gjithsej 16 pjesëtarë të stafit akademik të UP-së të cilëve u janë shpalosur plagjiaturat në media, shumica nuk kanë reaguar asnjëherë ndaj akuzave. Ndërsa bëri të ditur se çka kanë përfshirë në kërkesën e tyre, raporton KP, transmeton Klan Kosova.

Ndërsa përfaqësuesi i ORCA-s bëri të ditur se deri më tash Këshilli i Etikës nuk është përgjigjur asnjëherë, ndërsa Rektorati i UP-së nuk ka adresuar çështjet në fjalë.