Shumica e konsiderojnë Iranin si një destinacion të rrezikshëm për udhëtim. Por iranianët me siguri janë njerëzit më mikpritës në botë.

Për t’i parë karakteristikat e iranianëve dhe qytetet e tyre të bukura, lexoni këtë artikull, njofton Klan Kosova.

Një qytet i vogël mikpritës: Kashan

Vetë qyteti ka një një bukuri të pagabueshme me shtëpitë tradicionale, xhamitë dhe pazaret. Rrethinat e Kashanit gjithashtu kanë shumë për të ofruar. Sidomos liqeni i kripur dhe dunat e mëdha në shkretëtirën e afërt të Maranjabit janë padyshim një vlerë turistike. Këshillë nëse shkoni në atje: Ngrihuni herët për të parë lindjen e diellit në Maranjab.

Atje ka art kudo: Isfahan

Arti është i gjithëpranishëm në Iran. Dashuria e iranianëve për detaje nuk mund të mohohet, siç është muri i brendshëm i kupolës së xhamisë së Shejh Lotfollah në Isfahan. Por edhe jashtë ndërtesave fetare ju mund të gjeni ngjyra, modele, murale dhe art rrugor kudo.

Fshati “i kuq”: Abyaneh

Fshati i vogël midis Kashanit dhe Isfahan ka një popullsi prej rreth 300 banorësh. Megjithatë, pothuajse të gjithë në Iran e njohin Abyaneh. Fshati me shtëpitë e tij me baltë kafe të kuqe ka qenë në gjendje të ruajë kulturën dhe gjuhën e tij shumëvjeçare për më shumë se 2,000 vjet dhe për këtë arsye konsiderohet nga shumë iranianë si pasqyrim i historisë së tyre. Abyaneh ka qenë në Listën e Propozimit të Trashëgimisë Botërore të UNESCO-s që nga viti 2007.

Temperatura shumë të nxehta: Shkretëtira e Lutit

Në këtë shkretëtirë NASA ka matur temperaturën më të nxehtë të tokës këtu në 2005.
Temperatura ka arritur në 70.7 ° C (159.3 ° F). Kushdo që viziton Iranin lindor me të vërtetë duhet të vizitojë Shkretëtirën Lut – edhe nëse shumë shpejt merrni nxehtësi të madhe.

Oaza në shkretëtirë: Yazd

Në një oazë midis dy shkretëtirave më të mëdha të Iranit gjendet Yazd, një nga qytetet më të bukura të vendit. Ky ish kryqëzim karavan është i famshëm për ndërtesat e tij të lashta, të cilat janë ruajtur ende sot. Në mbrëmje mund të shijoni pamjen e qytetit të ndriçuar të Trashëgimisë Botërore të UNESCO-s nga kulmet e shtëpive çaj tradicionale.

Pamje mahnitëse: Provinca Golestan

Nga qytetet dhe natyra: Në juglindjen e Iranit, larg rrugëve të zakonshme turistike, gjendet provinca Golestan. Një vizitë absolute duhet ta bëni në varrin e Khaled Nabit, një paraardhës i Muhamedit. Nga këtu ju keni një pamje që ju lënë pa frymë për një det absolut të pafund të kodrave që shtrihen në të gjitha drejtimet në horizont.

Qyteti i preferuar i iranianëve: Shiraz

Nëse pyetni iranianët se cili është qyteti i tyre i preferuar, shumë do t’i përgjigjen “Shirazit”. Në të vërtetë, Shiraz ka shumë gjëra të tjera për të ofruar përveç varrit të poetit më të njohur iranian Hafez. Një objekt tërheqës absolut është Xhamia Nasir-ol-Molk. Në orët e mëngjesit drita bie përmes dritareve me ngjyra dhe i jep dhomës së lutjeve një atmosferë magjike.

Dëshmia e lashtë persiane: Persepolis

Në veri të Shirazit gjendet qyteti i lashtë i pallatit Persepolis. Është një dëshmi e ish-Perandorisë Persiane, e cila shtrihej nga Afrika e Veriut në Indi. Në vitin 330 pes qyteti u shkatërrua pjesërisht nga Aleksandri i Madh. Rëra e shkretë ruajti eshtrat e saj për më shumë se 2,000 vjet. Sot Persepolis është një Trashëgimisë Botërore të UNESCO-s.