Mbytja e thatë nuk kufizohet vetëm në pishinat dhe kjo mund të ndodhë në çdo trup të ujit, duke përfshirë edhe vaskën.

Kjo ndodh në një deri në dy për qind të aksidenteve të mbytur dhe shumica e rasteve ndodhin tek fëmijët për shkak të madhësisë së tyre të vogël, edhe pse ende mund të ndodhë tek të rriturit.

Sipas CDC, mbytja është shkaku i dytë kryesor i vdekjes tek fëmijët. Organizata nuk mban numër në mbytjen e thatë.

Dr Pitetti tha se uji hidhet dhe megjithëse nuk arrin mushkëritë, shkakton laringun, kalimin e ajrit në mushkëri, për t’u mbyllur si një përgjigje mbrojtëse.

Ai shtoi: “Mbytja e thatë është një refleks që trupi ka në pjesën e sipërme të rrugës ajrore. Nuk ka ujë në mushkëri. ‘

Kordat vokale të personit fillojnë të kapin, quhen laryngospasmus, dhe ajrit fillojnë të mbyllen, duke e bërë më të vështirë frymëmarrjen .

Megjithatë  bazuar në studime, fëmijët e moshës një deri në katër vjeç, mbytja e thatë është shkaktari kryesor i vdekjes në pishina.

Dr Ray Pitetti, nga Qendra Mjekësore e Universitetit të Pitsburgut, tha se hedhja një sy në fëmijët, është thelbësore.

Ai shtoi në shumicën e rasteve të mbytjes që ai ishte dëshmitar, fëmija nuk u mbikëqyr fare.


Këtu janë disa këshilla të tjera:

Mësoni shkathtësitë për shpëtimin e jetës: Gjithkush në një trup të ujit duhet të dijë bazat e notit, duke përfshirë ujin lundrues dhe këmbëngulës.

Për më tepër, ekspertët gjithashtu i këshillojnë të gjithë të mësojnë ndihmën e parë.

Gardhi në zonën e pishinës: Pishinat në shtëpi duhet të rrethohen për t’i mbajtur fëmijët larg ujit kur nuk duhet të jenë.

Gomat e shpëtimit: Edhe nëse ata dinë të notojnë, fëmijët duhet të veshin xhaketa shpëtimi kur trupi i tyre gjendet në ujë.

Këto pajisje inkurajohen edhe për notarët e rinj në pishina.

Mbajeni një sy: Fëmijët në ose pranë ujit duhet të mbikëqyren nga afër gjatë gjithë kohës.

Mbytja mund të ndodhë papritmas dhe nganjëherë në heshtje, kështu që të rriturit duhet të shmangin aktivitetet që i heqin vëmendjen nga vëmendja .

LINI NJË KOMENT

Please enter your comment!
Please enter your name here