Sa më shumë dërdëllisje që thonë bebet, aq më shumë janë të prirur që të jenë lexues të mirë kur të rriten, ka treguar një studim i realizuar së fundmi.

Fëmijët fillojnë të eksperimentojnë duke lëshuar zëra me shkronjat zanore rreth dy muaj pas lindjes dhe përvetësojnë tingujt bazik të gjuhës së tyre amtare kur arrijnë moshën gjashtëmuajshe.

Mirëpo shumica e fëmijëve thonë fjalën e tyre të parë kur janë një vjeç, ndërsa formulojnë fjali gjysmake në pjesën e dytë të vitit të parë të jetës.

Sa i përket leximin, një gjë e tillë fillon nga mosha katërvjeçare deri në shtatëvjeçare.

Studimet e fundit tregojnë se fëmijët që janë llafazan – edhe kur në fakt nuk thonë asgjë – mund të kenë prirje të veçanta letrare.

Shkencëtaret nga Universiteti Shtetëror në Florida, besojnë se lidhja që kanë gjetur mund t’ju ndihmojë mjekëve të hulumtojnë për problemet në të lexuar qysh në muajt e parë të jetës.