Fëmijët të cilët janë të prekur nga autizmi shpesh kanë aftësi të ulëta sociale.

Ndonëse është e vështirë që të studiohen shkaktarët e dëmtimeve sociale tek fëmijët, një specie e majmuneve mund të ofrojë një përgjigje.

Një studim i ri ka treguar se majmunët rhesus macaque me nivel të ulët të aftësive sociale kishin nivele të ulëta të hormonit “peptid vasopressin” në lëngun cerebrospinal, njëjtë siç kishin fëmijët autikë.

Ky studim është zhvilluar në Universitetin e Kalifornia, Davis dhe Universitetin Standford.

“Në këtë pikë konsiderojmë se dendësia e vasopressin është një biomarker për socializimin e ulët” është shprehur profesori John Capitanio.

Sipas tij studimet tek majmunët janë të rëndësishme për njerëzit, kjo për shkak të sjelljeve natyrale të tyre.

Children with autism frequently have reduced social abilities. While it is difficult to study causes of social impairment in children, a new study has linked low levels of vasopressin to reduced sociability in both humans and monkeys. File photo