Macet zgjasin jetën, janë të mira për shëndetin e zemrës, mbajnë stresin dhe depresionin larg dhe zvogëlojnë rrezikun e vdekshmërisë. Hulumtimet kanë treguar se kushdo që zotëron një mace ka një shkallë më të lartë të mbijetesës sesa ato pa një të tillë, kështu që kardiologët e udhëhequr nga Profesor Andrea Macchi, drejtor në klinikën IRC – Iseni Group, kanë vendosur të hetojnë më tej çështjen.

Por pse adoptimi i një mace zgjat jetën e pacientëve me zemër? Arsyet janë të shumta. Para së gjithash, siç shpjegon profesori Macchi, goditja e një fetusi promovon lëshimin e oksitocinës, të ashtuquajturit “hormoni i lumturisë”.

Falë tij ndihemi në humor të mirë dhe largojmë stresin, një nga forcat kryesore lëvizëse për zhvillimin e sëmundjeve të zemrës siç janë sulmet në zemër. Për më tepër, shton shkencëtari, kontakti me flokët e maceve “është i këndshëm dhe relaksues, ai ka një efekt pozitiv në rrahjet e zemrës dhe presionin e gjakut”.

Një avantazh tjetër qëndron në faktin se macja është dukshëm më e kujdesshme se një qen, prandaj stimulon më shumë vetëkontroll. Meqenëse macet janë shumë më të pavarura, ato gjithashtu mund të menaxhohen më lehtë edhe nga ata që nuk mund të kalojnë shumë kohë në shtëpi për shkak të punës ose angazhimeve të tjera.

Sigurisht që bëhet fjalë gjithmonë për kafshë dhe jo për “mjete” për nevojat tona, kështu që birësimet duhet të jenë gjithmonë të vetëdijshme dhe mbi të gjitha përgjegjëse, shkruan noa.al. Fondacioni Iseni dhe Qendra e Zemrës Malpensa do të fillojnë fushatën informuese duke ilustruar të gjitha përfitimet e adoptimit të një mace me mbështetjen e të dhënave shkencore.

Kryesorët janë dy: “së pari, natyrisht – shpjegon Macchi – zgjat jetën e të sëmurëve, së dyti u jep një shtëpi maceve të braktisura, të cilët kështu do të kenë një familje dhe do të paguajnë të gjithë dashurinë që marrin duke dhënë vite të jetës për ata që kujdesen për ta”.